Ontwerpen moeten hun gebruikers respecteren

Wanneer ik rondkijk op het web kom ik vaak, zo niet bijna altijd, ontwerpen tegen die de gebruiker niet respecteren. Wat ik daarmee bedoel is dat ze zich anders presenteren dan de doelen die de applicatie heeft en hun motief verbergen voor de gebruiker. En in sommige gevallen halen ze zelfs functionaliteit weg bij de gebruiker ten gunste van een gestroomlijnd proces dat de gebruiker niet goed informeert en meer vraagt van de gebruiker dan aanvankelijk verwacht. Evenmin lijkt het erop dat de applicatie het gebruiksgemak vergemakkelijkt voor gebruikers die meer accommodatie nodig hebben dan anderen. Deze oneerlijkheid en vijandigheid in de interacties die een gebruiker heeft met de inhoud creëren een oneerlijke relatie en ontnemen autonomie ten gunste van waarde voor degenen die de applicatie bouwen en controleren. Gebruikers blijven dan verward en gefrustreerd achter omdat ze hun doel niet kunnen bereiken.

Daarentegen geef ik altijd de voorkeur aan de principes van vorm volgt functie en waarheid in materiaal, bekend in de moderne architectuur, die prominent aanwezig zijn in Functionalisme, Bauhaus en Brutalistische ontwerpen. Vorm volgt functie verwijst naar het idee dat het doel van een object het uitgangspunt van het ontwerp moet zijn. Met andere woorden, de ontwerper begint met wat de gebruiksscenario's zullen zijn, niet wat eraan vooraf is gegaan, en implementeert de vereiste functies binnen deze vooraf bepaalde vorm. Waarheid in materiaal gaat over het gebruik van materialen waar nodig en het niet verbergen van de materialen door ze te bedekken met een ander materiaal; in plaats daarvan wordt de intrinsieke kwaliteit van de gebruikte materialen getoond. Met andere woorden, waar hout wordt gebruikt, wordt het hout getoond; beton wordt blootgesteld en niet bekleed of geverfd, waarbij vaak de textuur van het gebruikte hout om het beton te gieten nog steeds zichtbaar is. Ook worden het gebruik en de veroudering van het materiaal niet later bedekt of verborgen; in plaats daarvan blijft de patina op koper zoals die zich ontwikkelt.

Ik houd van deze principes omdat ze eerlijkheid van het object vereisen en de waarnemer in staat stellen om te bepalen wat de doelen van het ontwerp waren, waardoor het ervaren en interacteren ermee gemakkelijker wordt. In specifieke termen helpt het de gebruiker om over het object te redeneren en informatie af te leiden die anders op een andere manier gecommuniceerd zou moeten worden. Dit betekent dat het object zichzelf uitlegt via zijn ontwerp zonder iemand te misleiden. En ik wil verkennen wat deze ideeën betekenen wanneer ze worden toegepast op de dingen die ik in mijn dagelijks leven tegenkom en ontwikkel.

Link

Waar naar te streven

Ten eerste wil ik vaststellen wat belangrijk is om naar te streven om een ontwerp te creëren dat de gebruiker respecteert. Om dit respect te waarborgen, heb ik de volgende kernprincipes geïdentificeerd:

Met deze principes geloof ik dat een goede basis kan worden gelegd. Laten we eens kijken naar wat elk idee betekent en enkele praktische aspecten ervan onderzoeken, zodat deze ideeën in de praktijk kunnen worden gebracht.

Link

Leesbaarheid

Tegenwoordig wordt iedereen overspoeld met informatie, waardoor leesbaarheid belangrijker is dan ooit. Of gebruikers nu een website bekijken, een artikel lezen of met een applicatie communiceren, het vermogen om inhoud gemakkelijk te consumeren en te begrijpen is van het grootste belang voor hun algehele ervaring. Leesbaarheid speelt een fundamentele rol bij het faciliteren van effectieve communicatie tussen de maker en de consument van inhoud. Het omvat verschillende ontwerpelementen die van invloed zijn op hoe tekst door gebruikers wordt waargenomen en verwerkt, en uiteindelijk hun begrip, betrokkenheid en tevredenheid beïnvloeden.

Leesbaarheid heeft een enorme impact op gebruikersbetrokkenheid en -retentie. Wanneer inhoud op een duidelijke en toegankelijke manier wordt gepresenteerd, is de kans groter dat gebruikers betrokken blijven en de informatie die wordt overgebracht absorberen. Aan de andere kant kan slechte leesbaarheid leiden tot frustratie, verwarring en uiteindelijk het verlaten van de inhoud of applicatie. Bovendien, in een tijdperk waarin de aandachtsspanne beperkt is, dient leesbaarheid als een krachtig instrument om de aandacht van gebruikers vast te leggen en te behouden. Door inhoud gemakkelijk te scannen en te verteren, kunnen ontwerpers effectief belangrijke boodschappen communiceren en besluitvormingsprocessen vergemakkelijken.

Een ontwerp dat leesbaarheid prioriteit geeft, doet moeite voor gebruikers zodat ze informatie kunnen opnemen zonder onnodige inspanningen te hoeven leveren. Gebruikers zouden geen enorme moeite moeten hoeven doen om uw ontwerp te begrijpen als het voor hen gemakkelijker kan worden gemaakt om het te consumeren. Belangrijke aspecten van leesbaarheid zijn onder meer:

Door leesbaarheid in het ontwerp prioriteit te geven, wordt respect getoond voor de tijd en cognitie van de gebruiker, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om met de inhoud en systemen om te gaan om hun doelen effectief te bereiken.

Link

Bruikbaarheid

In het domein van ontwerp staat bruikbaarheid als een hoeksteenprincipe dat de gebruikerservaring vormgeeft en het succes van een product of interface bepaalt. In de kern draait bruikbaarheid om de naadloze interactie tussen mensen en technologie, met de nadruk op het maken van systemen intuïtief en gebruikersvriendelijk. Echter, voorbij zijn oppervlakkige definitie ligt een diepere betekenis, een die spreekt tot het fundamentele respect dat verschuldigd is aan gebruikers in het digitale landschap. Bruikbaarheid gaat verder dan louter functionaliteit; het belichaamt een toewijding aan duidelijkheid, transparantie en empowerment. Wanneer we het hebben over bruikbaarheid in de context van respect voor de gebruiker, moet het agentschap van de gebruikers worden erkend in onze ontwerpen. Het is niet voldoende dat een product eenvoudigweg het beoogde doel vervult; het moet dit doen op een manier die de autonomie van de gebruiker eert en hun interacties vergemakkelijkt met duidelijkheid en gemak.

In een wereld die overstelpt wordt door complexe systemen, hebben gebruikers baat bij coherentie en betrouwbaarheid in hun interacties. Een ontwerp dat bruikbaarheid prioriteit geeft, erkent deze behoeften en streeft ernaar deze met onwankelbare toewijding te vervullen. Door ervoor te zorgen dat mogelijke acties duidelijk worden gepresenteerd en gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd, worden gebruikers in staat gesteld om onze ontwerpen met vertrouwen en efficiëntie te navigeren. Barrières voor begrip worden geëlimineerd, waardoor gebruikers in staat worden gesteld om geïnformeerde beslissingen te nemen die aansluiten bij hun doelen. Hierdoor worden tevredenheid en vertrouwen gecreëerd bij het publiek. Belangrijke principes van bruikbaarheid zijn onder meer:

Door ervoor te zorgen dat het ontwerp bruikbaar is, kan een gebruiker het vertrouwen en het vertrouwen opbouwen dat hun doelen worden bereikt bij interactie met het object.

Link

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid in ontwerp is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat elke individu, ongeacht hun capaciteiten of beperkingen, volledig kan deelnemen aan en profiteren van de wereld om hen heen. Het gaat erom inclusiviteit en empathie te omarmen om een ​​meer rechtvaardige omgeving voor iedereen te creëren. Bij het praten over toegankelijkheid moeten de diverse behoeften van gebruikers worden aangepakt.

Dit omvat, maar is niet beperkt tot: mensen met visuele beperkingen die mogelijk vertrouwen op screenreaders of alternatieve tekst om inhoud te navigeren en begrijpen; het omvat individuen met motorische beperkingen die mogelijk sneltoetsen of spraakopdrachten nodig hebben om effectief met interfaces te communiceren, en het omvat mensen met cognitieve beperkingen zoals dyslexie of gevoeligheid voor overstimulatie. Cognitieve beperkingen worden al aangepakt door de eerder genoemde punten, maar je kunt nog steeds verder gaan dan dat en helpen bij meer problemen waar gebruikers tegenaan kunnen lopen.

Een vaak over het hoofd gezien groep zijn degenen die geen handicap hebben, maar wel beperkte middelen hebben. Bijvoorbeeld degenen met beperkte toegang tot internet of apparaten die niet zo presteren als degenen die je misschien gewend bent.

Door toegankelijkheid in het ontwerp prioriteit te geven, wordt erkend dat gebruikers divers zijn en verschillende barrières tegenkomen die moeten worden aangepakt om ervoor te zorgen dat mensen uit alle lagen van de bevolking toegang hebben tot en kunnen deelnemen aan de inhoud. Dit komt niet alleen mensen met een handicap ten goede, maar verbetert ook de algehele gebruikerservaring voor iedereen. Bijvoorbeeld, onderschriften en transcripties helpen niet alleen gebruikers met gehoorproblemen, maar komen ook ten goede aan gebruikers in lawaaierige omgevingen of degenen die de voorkeur geven aan het stil consumeren van inhoud.

Uiteindelijk draait toegankelijkheid om het bevorderen van inclusiviteit en ervoor zorgen dat niemand achterblijft in het digitale landschap. Het gaat erom de inherente waarde van elk individu te erkennen en te ontwerpen met empathie en overweging voor hun unieke behoeften en perspectieven. Door toegankelijkheid te omarmen, creëren we niet alleen betere ervaringen, maar dragen we ook bij aan een meer rechtvaardige en inclusieve online gemeenschap.

Link

Het volgen van de principes

Bij het construeren van deze blog en met de nadruk op zijn eenvoudige ontwerp, heb ik geprobeerd me zo nauw mogelijk aan de belangrijkste principes te houden. Dit is een relatief klein project, dus niet alle principes leiden tot significante veranderingen, maar ik heb er nog steeds van genoten om te overwegen hoe deze website geoptimaliseerd kon worden. Zo vereist de site bijvoorbeeld geen scripting om te functioneren; uiteindelijk bestaat de inhoud voornamelijk uit eenvoudige pagina's met voornamelijk tekst. Desalniettemin geloof ik dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat gebruikers die geen voorkeur hebben voor beweging niet worden blootgesteld aan een schokkende scrollanimatie, enzovoort.

Dit betekent echter niet dat ornamenten volledig moeten worden vermeden, waardoor de gebruiker niets overblijft dan een lege pagina met wat inhoud. Decoratieve elementen kunnen ook een doel dienen, maar mogen de gebruikerservaring niet schaden. Wat essentieel is, is dat het fundament van een ontwerp deze punten overweegt en erop voortbouwt. Op deze manier, wanneer er wordt gewerkt met de beperkte middelen die beschikbaar zijn, worden in ieder geval de basisprincipes nageleefd en kunnen gebruikers het systeem gebruiken en erop vertrouwen terwijl ze zich gerespecteerd voelen. Door dit respect te tonen, wordt niet alleen het leven van de gebruiker gemakkelijker gemaakt, maar wordt ook de kans vergroot dat het product of de service wordt gewaardeerd en aanbevolen, waardoor het publiek wordt vergroot en de levensduur van het product of de dienst wordt verlengd.

Geschreven door Ron Dekker op 25 februari 2024.


Link

Meer lezen